Web Analytics Made Easy - Statcounter

از جمله مهم‌ترین مجله‌های خودرو بین‌المللی می‌توان به نشریه موتور ترند آمریکا که از سال ۱۹۴۹ به طور مرتب تاکنون انتشار یافته و یا مجله اتو اکسپرس، کار مگزین و اتوکار انگلستان اشاره کرد.

از آنجا که خودرو یکی از کالاهای پرمصرف و پرطرفدار در سراسر جهان به شمار می‌رود، در نتیجه افراد متخصص در زمینه خودرو که از قضا نگارش مناسبی نیز داشتند، دست به کار شده و یک کار ژورنال جدید به نام انتشار نشریات اتومبیل را به وجود آوردند تا مشتریان در پروسه خرید ماشین کارکرده به جای جستجوی میدانی و پرسش از تک تک افرادی که یک خودرو را پیش از آن‌ها خریده بودند، با مراجعه به مجلات ماشین اطلاعات لازم یا مزایا و معایب اتومبیل مورد نظرشان را به دست آورند و با توجه به بودجه خود بهترین خودرو را خریداری کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جالب است بدانید اولین نشریه خودرویی جهان اواخر قرن نوزدهم میلادی تحت عنوان لا لوکوموشن اتومبیل در سال ۱۸۹۴ روی دکه روزنامه‌فروشی‌ها قرار گرفت.

نگاهی به برترین مجله‌ های خودرویی کشور 

قطعا برترین و قدیمی‌ترین مجله خودرو کشور نشریه‌ای به نام مجله خودرو است که کار خود را از مهر سال ۱۳۵۸ آغاز کرد. این نشریه تا سال ۶۵ به طور مداوم منتشر شده اما در این سال به دلیل مشکلات ناشی از جنگ تحمیلی برای مدتی از عرصه نشریات کشور کنار رفت تا آنکه در سال ۶۹ مجددا روی چرخه افتاد و تا دی ۹۹ معادل ۴۵۱ شماره از آن زیر چاپ رفته است.

در گذشته به ویژه زمانی که هنوز اینترنت به میزان کنونی فراگیر نشده بود، مجله ماشین طرفداران فراوانی میان علاقه‌مندان به خودرو و صنایع وابسته داشت، تا جایی که بسیاری از روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌های حوزه خودرو کشور به واسطه همین مجله علاقه‌مند شدند تا در این زمینه مشغول فعالیت شوند. بنابراین می‌توان گفت که رسانه‌های خودرویی کنونی کشور به طور مستقیم یا غیرمستقیم به نوعی مدیون زحمات دست اندرکاران مجله ماشین هستند که با وجود تمام سختی‌ها و مشکلات، این مجله جذاب و قدیمی را همچنان سرپا نگاه داشته‌اند.

هفته‌ نامه ایران خودرو

شرکت ایران خودرو بزرگترین تولید کننده اتومبیل در ایران به شمار می‌رود و بدیهی است که یک نشریه تخصصی ویژه خود داشته باشد تا از این طریق فرایند برندسازی را به نحوی مطلوب‌تر انجام دهد.

با این حال هفته‌نامه ایران خودرو تنها به تولیدات محدود این شرکت داخلی نمی‌پردازد و بیشتر اخبار روز و مهم صنعت خودرو به همراه مقالات بررسی اتومبیل‌های روز دنیا را منتشر می‌کند. این هفته‌نامه حوالی سال ۱۳۷۴ زیر چاپ رفت و تاکنون ۲۵ سال از حضور آن در عرصه نشریات خودرو کشور می‌گذرد.

هفته‌ نامه خودرو امروز

این هفته‌نامه یکی دیگر از مجله های خودروی برتر ایران است که فعالیت خود را از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد و تا ۲۷ دی سال ۱۳۹۹ برابر با ۵۱۳ شماره از آن در فضای رسانه‌ای کشور منتشر شده است‌.

روزنامه دنیای خودرو

این روزنامه تنها نشریه خودرو کشور است که به صورت روزانه منتشر می‌شود. روزنامه دنیای خودرو در حال حاضر سال ششم خود را پشت سر می‌گذارد و طی این سال‌ها برابر با ۱۳۴۵ شماره تا تاریخ ۲۹ دی ۹۹ به روی دکه‌ها رسانده است.

مجله خودرو

خودرو ۴۵ یکی از معتبرترین شرکت‌های فعال کشور در زمینه معامله خودرویی علی الخصوص فروش خودرو کارکرده است که در راستای ارتقاء اطلاع‌رسانی و گسترش فعالیت‌های خود در حوزه برخط خودروی کشور، اقدام به تاسیس مجله خودرو در وب‌سایت خود نموده است.

تیم تحریریه خودرو ۴۵ از چندین جوان متخصص در حوزه خودرو و رسانه کشور تشکیل شده که با استعانت از تجربه و تخصص خود، همه روزه مقالات تحلیلی خبری سطح اول خودروی کشور و جهان را به اطلاع مخاطبان و علاقه‌مندان داخلی می‌رسانند.

علاقه‌مندان به اخبار و مقالات حوزه خودرو می‌توانند با مراجعه به وب سایت شرکت فروش خودرو ۴۵ و کلیک نمودن بر سربرگ مجله خودرو، به اطلاعات بسیار وسیع و به‌روز خودروهای داخلی یا خارجی و جدیدترین اخبار صنعت خودرو کشور یا جهان دست یابند. همچنین متقاضیان فروش خودرو کارکرده که به دنبال فروش ماشین خود با کمترین دردسر و بهترین قیمت هستند نیز می‌توانند با ثبت درخواست خود در وب‌سایت شرکت خودرو ۴۵ این مهم را در حداقل زمان ممکن و بهترین قیمت روز خودرو عملی کنند.

 

انتهای رپرتاژ آگهی/

منبع: تابناک

کلیدواژه: ماه رمضان دعای مجیر فایل صوتی جواد ظریف سعید لیلاز دعای روز پانزدهم رمضان مجله خودرو فروش خودرو ایران خودرو رپرتاژ آگهی ماه رمضان دعای مجیر فایل صوتی جواد ظریف سعید لیلاز دعای روز پانزدهم رمضان مجله خودرو خودرو کشور فروش خودرو خودرو ۴۵

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۳۴۸۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران خودرو | درخواست علی آبادی از شرکت های خودروساز چه بود؟

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، روز گذشته علی آبادی، وزیر صمت، درباره بیشتر بودن ارز تخصیصی به مونتاژ کاران خودرو نسبت به قطعه سازان گفت: من هم این را شنیده ام اما گزارش دقیقی در این زمینه دریافت نکرده ام. با این حال تیم کارشناسی مامور شده اند که این موضوع را بررسی کنند.

وی افزود: تلاش ما این است که بهره وری را در ظرفیت های کشور افزایش دهیم و در استفاده از منابع ارزی هم همین گونه است، بر همین اساس از شرکت ها خواسته ایم که پیش برنامه ای ارائه دهند و بگویند که ارز را برای چه کاری نیاز دارند، این ممکن است به کدورت برخی تولیدکنندگان انجامیده باشد و احساس کنند روند تخصیص ارز کند شده باشد. اما به نظر من این کار برای اینکه از منابع ارزی استفاده بهتری ببریم لازم و طبیعی است که روند تخصیص ارز را دچار کندی کرده باشد.

قرائت گزارش تفحص از خودروسازان | دو خودروساز بیش از ۱۸۰ شرکت دارند رانت ارزی مونتاژ کاران زیر نظر رسانه ها

گفتنی است، اخیراً گمرک ایران لیست ۱۰۰ واردکنندۀ نخست به‌لحاظ ارزش دلاری در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد، نکتۀ قابل‌توجهی که در این لیست و بین شرکت‌هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده‌اند به چشم می‌خورد، نقش پررنگ شرکت‌های خودروساز مونتاژی است.

رانت‌های چینی در بازار خودرو

همان‌طور که در پیوست شماره ۲ گمرک مشخص است، اکثر خودروسازان مونتاژی، در لیست بیشترین دریافت‌کنندگان ارز در سال ۱۴۰۲ قرار دارند، به‌عنوان مثال در سال ۱۴۰۲ صنایع خودروسازی مدیران حدود ۱ میلیارد دلار، کرمان موتور حدود ۷۵۰ میلیون دلار، کوروش موتور آریا حدود ۶۳۵ میلیون دلار و بهمن موتور حدود ۴۰۰ میلیون دلار ارز دریافت کرده‌اند.

لازم به ذکر است این موضوع از دید رسانه ها دور نماند و با توجه به وضعیت ملتهب بازار خودرو و عدم برقراری ثبات در این بازار، این سئوال توسط رسانه ها مطرح شد که لزوم تخصیص این میزان ارز به شرکت های مونتاژکار در شرایطی که شاهد تاثیر گذاری کم آن ها در بازار خودرو هستیم، چیست؟

کد خبر 848601 برچسب‌ها واردات خودرو ارز - بازار داخلی خبر مهم وزارت صنعت، تجارت و معدن

دیگر خبرها

  • گزارش ناامیدکننده نشریه آلمانی درباره سردار آزمون
  • حداکثر شش ماه حبس برای خرید و فروش امتیاز طرح نهضت ملی مسکن پرند
  • ایدکوپرس سایپا،‌ تندیس شرکت برتر ایران را از رئیس جمهور دریافت کرد
  • معرفی برترین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و صنایع معدنی
  • معرفی برترین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و صنایع معدنی 
  • زاکانی در جواب انتقاد‌ها از خرید تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها از یک شرکت ساختمانی چینی: منتقدین دقت ندارند؛ این شرکت تامین کننده مالی است / تامین کننده خط ۱، ۲ و ۳ مترو هم یک بخش نظامی چین است / وزارت صمت می‌گفت امکان ندارد به شما خودرو بدهند، چون فقط به کشور‌های
  • تعداد شرکت دانش‌بنیان در دانشگاه آزاد اصفهان به ۳۰۰ شرکت می‌رسد/ ۲۰ مجله فناوری با درجه ممتاز داریم
  • دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران خودرو | درخواست علی آبادی از شرکت های خودروساز چه بود؟
  • دستور وزیر صمت برای بررسی ارزخواری مونتاژکاران خودرو
  • دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران خودرو